Spre nicaieri

2 Responses to “Spre nicaieri”

  1. Octavian Paler… multumesc pentru cuvintele extraordinar de bine plasate, necoafate si fara cosmeticele ” cool “… tipul de ” americam man ” ce se indreapta ” spre nicaioeri “… o propozitie simpla, scurta, dar, incarcata cu atata bogatie de intelepciune… oriunde ti-ai gasit hodina sufletului, ramai acelasi suflet naiv si care crede, in singuratatea sa, ca cei care nu fac parte din haita, vor gasii calea spre ei insusi, spre cunoastere, spre acel Ceva care ne reda speranta si, puterea de a renaste… un suflet bland care a ars purtandu-si crucea cu demnitate, pentru semeni si prin semeni, si, a avut curajul si puterea de a ierta si a se ierta, un model pentru ceva generatii, care, ar fii de dorit sa se ” impiedice ” de fiecare cuvant al sau, pentru a cumpanii, a cugeta si a simtii cu toata fiinta, tilcul , pilda, sfatul…caci, dincolo de fiecare cuvant al sau, exista sfatul…. sa luam aminte!

  2. Domnul O.Paler incearca sa ne avertizeze in legatura cu “americanizarea” …care se desfasoara de zeci de ani chiar si aici in Romania…sau mai ales aici, tara plina de rani fizice si sufletesti care se intinde dupa prima mana de ajutor acordata, dupa prima idee de schimbare, dupa primul stil de viata diferit. Si care ar putea fi aceasta noua viata decat “The American Dream”, visul american observat de catre romani la tv , unde avea o tenta de perfectiune imbinata cu libertate totala. Dar ideea americanizarii este departe de perfectiune…micul ecran si realitatea nu au prea multe in comun…asta ar trebui sa stim cu totii…Tipul AMERICANULUI pur duce lipsa de o cultura bazala…de o istorie-mentor. Americanul nu are timp pentru o carte, un muzeu, o muzica buna…nu are timp pentru el insusi. Viatza lui are loc intre “job” si “home”…motive pentru care este usor de manipulat…Octavian Paler afirma ca progresul continuu al Americii duce spre nimic…motivul ar putea fi evolutia prea rapida a tehnologiei si involutia spiritului uman.
    Din pacate si ROMANUL a devenit incet dar sigur un mic american…Istoria si Cultura tarii vor dispare treptat si vor fi inlocuite cu ” visul rebel american”.
    Cum am putea schimba aceasta situatie critica a Culturii Romanesti? Cum se poate schimba mentalitatea maselor? Ce am putea noi face…cativa oameni care reusim sa intelegem aceasta latura negativa?…multe raspunsuri…nici unul concret…

Leave a Reply