Eroare si Firesc

Pentru cei care consideră că e înţelept să rămâi cu picioarele pe pământ din moment ce nu te-ai născut pasăre, gestul lui Icar e mai mult decât o eroare; e o nebunie. Şi nu s-a spus oare că Leonardo a fost un mare ratat din pricina multor proiecte eşuate, între care şi acela de a zbura? Există eşecuri nemuritoare şi reuşite de cârtiţă meticuloasă. Aşa cum există izbânzi născute dintr-un gest ce-a putut părea unora nu întru totul firesc.

Când Newton împlinise douăzeci şi patru de ani, Londra, ni se spune, avea nevoie de medici care să vindece urmele ciumei, de marinari care să se lupte cu olandezii şi de pompieri care să stingă incendiile foarte dese. Tânărul savant n-a fost nici medic, nici marinar, nici pompier. Departe de mirosul de acid fenic, de bubuiturile tunurilor şi de flăcările incendiilor, făcea un lucru aparent inutil, privea un măr căzut la pământ. Şi abia mai târziu lumea a aflat că astfel a fost descoperită legea gravitaţiei. În condiţii „obişnuite”, pe Everest nu s-ar fi urcat nimeni. Reversul absolut al lui Don Juan este un misogin. Al lui Don Quijote, un blazat. Iar din Napoleon nu mai rămâne nimic dacă nu mai strigă :”Imposibilul e un cuvânt pentru nătângi”. Sau rămâne un ins care ar fi trebuit să se ducă, înainte de orice, direct în insula Sfânta Elena să cultive castraveţi.

Polemici cordiale – Eroare si firesc

Reversul absolut al unui om de artă, este să creadă că a primit talentul doar ca să se automulţumească pe sine însuşi, şi că nu s-ar fi ridicat încă la înălţimea suficientă de a crea ceva măreţ.  Imposibilul e un cuvânt pentru nătângi, mă văd nevoită să-l citez pe Napoleon. Limitele şi le impune fiecare lui însuşi, fiindcă un geniu este nelimitat de timp, ori spaţiu. „Dacă spui că poţi, ai dreptate. Dacă spui că nu poţi, şi atunci ai dreptate” spunea Henry Ford. Oamenii de artă din ţara asta au hotărât: nu pot să ridice cultura din mocirla în care a intrat în cei douăzeci de ani de, sperată, sau mai bine zis de-sperată, democraţie. Si mai ales, nu mai există muzicieni, care să compuna un imn simplu şi adevărat. Un imn care să înfioare românul din cap şi până în vârful degetelor de la picioare, un imn care să îl facă pe român să se ridice respectuos în picioare şi să-l cânte din toată inima. Oare , România, cândva leagăn al artiştilor de geniu, să fi rămas făr’ de artişti?

3 Responses to “Eroare si Firesc”

 1. Bună Flori,

  Cât de firesc este răspunsul la întrebarea ta… Și simplu, totodată. De ce trebuie să mai inventăm roata încă o dată? Trebuie doar să ne aducem aminte de… Ciprian Porumbescu și de muzica lui. Îngân-o, și citește:

  “Trei culori cunosc pe lume
  Ce le tin ca sfânt odor,
  Sunt culori de-un vechi renume
  Amintind de-un brav popor.

  Cât pe cer si cât pe lume,
  Vor fi aste trei culori,
  Vom avea un falnic nume,
  Si un falnic viitor.

  Rosu-i focul vitejiei,
  Jertfele ce-n veci nu pier
  Galben, aurul câmpiei,
  Si-albastru-al nostru cer.

  Multe secole luptara
  Bravi si ne-nfricati eroi
  Liberi sa traim în tara
  Ziditori ai lumii noi.

  Iar când fratilor m-oi duce
  De la voi si-o fi sa mor
  Pe mormânt atunci sa-mi puneti
  Mândrul nostru tricolor.”

  Seară bună,

  aleaN

 2. Stiu aleaN, tocmai pentru ca am vazut ca nimeni dintre cei care ar putea schimba imnul actual – care imi provoaca, nici un sentiment :( – nu se mai gandeste la muzica lui Ciprian Porumbescu, mi-a venit in minte si o alta varianta, mai putin inspirata, dar totusi una demna de luat in seama; trebuie sa precizez neaparat ca muzica lui Ciprian Porumbescu, Tricolorul, intotdeauna mi-a placut, si eleva fiind, l-am cantat cu mare emotie! dar se pare ca nimeni nu se mai gandeste la Tricolor, in afara de tine, in afara de noi!

 3. Buna ziua ,
  Ma iertati ca va deranjez dar vin cu rugamintea la d-voastra sa sustineti proiectul pe care l-am inceput “Sa fim oameni…”.Doresc sa puneti un banner pe blogul d-voastra.ca sa putem ajuta oameni care are nevoie de noi.http://safimoameni.blogspot.com/
  Va multumesc pentru intelegere!
  Impreuna putem schimba vieti
  Atept raspunsul d-voastra la pagina de e-mail [email protected]

Leave a Reply