Don Quijote si “donquijotismul”

Diferenta dintre Don Quijote si donquijotism… sincer sa fiu, nu credeam ca este o diferenta reala pana in momentul in care am citit ceea ce a zis Octavian Paler in fragmentul de mai jos. Eram naiv deoarece puneam semnul egal intre acesti doi “termeni”. Nu stiam ca exista si jumatati de masura si un “ceva” fara masura. Don Quijote era cel fara masura, dar ii dispare acesta calitate cand se trezeste din iluzie si vorbeste, cu amaraciune, despre “ratacirile” sale?

Mi-a devenit, insa, din ce in ce mai limpede diferenta dintre Don Quijote si “donquijotism”. Asa ca, azi, pot sa spun linistit ca in postura de emul al lui Don Quijote (cum m-am socotit) n-am cum sa fiu decat un impostor. N-am iluzii atat de puternice, atat de sincere, incat le-as putea opune realitatii. Nu vad gradini in locul gunoaielor din Bucuresti sau castele pe Bulevardul Alexandru Ioan Cuza. Ma regasesc, in schimb, usor in ipostaza de individ care “donquijotizeaza”.

Dupa parerea mea, “donquijotismul” a existat inainte de Don Quijote. N-a fost inventat de Cervantes. Doar ca nu avea un nume si nu era dus la limita superioara. In fapt, “donquijotismul” se opreste la jumatatea drumului dintre realitate si iluzii. Nu e capabil de un realism decis si nud, dar nici nu reuseste sa dea iluziilor o mai mare importanta decat realitatii.

Si mai e ceva. Pe mine nu ma intereseaza daca eroul lui Cervantes era sau nu “un nebun patentat”, cum zice Ortega y Gasset. Si nu ma intereseaza din doua pricini. 1) Daca accept ca Don Quijote era “un nebun patentat”, cavalerul care se zbate cu morile de vant devine o problema de psihiatrie. Trebuie s-o lamureasca medicii. 2 ) Daca nu accept ca e “nebun patentat”, lucrurile se complica. Don Quijote “facea pe nebunul” si, la un moment dat, a obosit, nu si-a mai putut juca rolul? ” ~ Convorbiri cu Octavian Paler

Sursa foto : www.check4that.com

5 Responses to “Don Quijote si “donquijotismul””

 1. Octavian Paler — Don Quijote si —donquijotismul—…

  Diferenta dintre Don Quijote si donquijotism… sincer sa fiu, nu credeam ca este o diferenta reala pana in momentul in care am citit ceea ce a zis Octavian Paler in fragmentul de mai jos. Eram naiv deoarece puneam semnul egal intre acesti doi “terme…

 2. Am iubit desenele animate Don Quijote, oare pot sa le gasesc pe undeva?

 3. Catalin, esti in concediu ? Nimic din 12 august incoace…Asteptam…

 4. Zina, imi cer scuze tuturor cititorilor site-ului http://www.octavianpaler.ro pentru aceste intreruperi. A fost o vara destul de agitata :)
  Voi incerca sa restabilesc ordinea initiala.
  Multumim pentru intelegere !

 5. Bine ai revenit si succes mai departe !

Leave a Reply