Celebritatea

“Stiti si dumneavoastra, la fel de bine ca mine, ce autoritate drastica are celebritatea. Impune gusturi. Intimideaza dubiile si da sentinte ce devin, ulterior, “mituri”. Cine si-ar ingadui, azi, sa treaca neglijent prin fata “Giocondei” la Luvru? Eu am stat, candva, la panda pe Acropole. Vroiam sa vad daca se gaseste vreun turist care sa spuna cu voce tare ca nu-i place Parthenonul, ca-l dezamageste. Ei bine, m-am lamurit ca toti cei care treceau de Propilee erau “pregatiti” sa se arate impresionati. Am vorbit in una din cartile mele, nu mai stiu in care, despre “dictatura celebritatii”. Am vazut-o la lucru. In Capela Medici din Florenta, unde se afla cele patru sculpturi ale lui Michelangelo reprezentand Crepusculul, Ziua, Aurora si Noaptea, m-am tinut dupa un grup masiv de americani carora ghidul le dadea explicatii. Va rog sa ma credeti, ofereau un spectacol care merita vazut. Cand ghidul le-a lamurit turistilor americani ca lI Pensieroso e numit asa deoarece “personajul sta pe ganduri”, toti au inteles subit “sensul” operei si au dat, aprobator, din cap.” ~ Convorbiri cu Octavian Paler

Sursa foto: www.losangeles-acting-school.com

2 Responses to “Celebritatea”

  1. In mod ciudat, ma simt usurata de cand am descoperit ca mai gandeste cineva ca mine. Sau, mai corect, ca am gandit ca EL.
    Tare ne mai prosteste renumele. Am vazut-o si pe “Gioconda”, o urata asternuta pe o panza intunecoasa, pusa sub sticla ce reflecta lumina electrica si stanjeneste privirea. Nu am simtit admiratie nici pentru realizarea artistica, nici pentru “frumusetea”modelului. Asemenea in cazul lui “Venus din Milo”.

  2. frumos frumos

Leave a Reply