Octavian Paler si comunismul

Octavian Paler si comunismul

14 Responses to “Octavian Paler si comunismul”

 1. Este specific nouă, românilor, să nu arătăm şi umbrele unor personalităţi de mare valoare, parcă de frică să nu le ştirbim acea valoare şi să rămânem fără personalităţi, că şi aşa avem prea puţine.
  Or, asta crează în final, încet, încet un fals personaj: ideal pentru unii, care nu au toate informaţiile, or , pentru alţii, cei avizaţi, un personaj cu umbre ascunse, care nu se poate aplica peste cel adevărat
  Pe mine asta mă deranjează şi sper că şi pe dvs.
  Sper să nu mă înşel.
  Semnalul ar fi că acest comentariu nu va fi şters.
  Zic asta fără să vreau să jingesc, dar nu cred că mai trebuie să fim nişte aplaudaci, încremeniţi în admiraţie neţărmurită la unison.
  Poate după aceea, dacă mai e cazul, voi risca şi alte comentarii.
  PS: dacă dl Andrei Roşca apreciază că am scris ceva deranjant, fiindcă poate am apreciat greşit realitatea, poate şterge acea frază.

 2. Eugen, ai citit ceea ce am scris eu in acel articol, da?
  Aia e parerea mea. In rest, am invatat demult sa fac diferenta intre om si scriitor (sau poet).

  Multumesc pentru comentariu.

 3. Andrei, nu citisem Povestea porcului varianta ta.
  E păcat că un tip ca tine, apelează la insulte pentru a convinge.
  Imi dau seama ai căzut în adulaţie şi nu accepţi pe siteurile tale păreri contrare în ceea ce îl priveşte pe Paler.

  Trebuie totuşi să îţi atrag atenţia că ai publicat extrase selective, prin care insinuezi destul de transparent, că Paler a fost un anti-comunist.
  E categoric fals.

  În ce priveşte diferenţa dintre ce face omul şi ce spune, cred că are importanţă.
  Poate mai puţin în materie de poezie de dragoste (Păunescu, un imoral), dar ,în mod sigur, în materie de morală (Paler).

  Exprimând părerile mele aici, este clar că în accepţia celor scrise în Povestea porcului, mă clasifici ca atare.
  Nu m-am supărat, fiindcă ai scris la nervi.

 4. Eugen, nu vreau sa fac pe avocatul nimanui. Dar insusi faptul ca esti liber sa iti postezi parerea, inseamna ca aici se accepta si alte opinii. Probabil ca esti foarte documentat si stii despre ce vorbesti. Nu imi permit sa te contrazic. Dar vreau sa adaug un singur lucru. Tu ai o opinie, Andrei alta. E simplu. Nimeni nu este oprit sa si-o exprime. Nu stiu cine a scris la nervi. Mie mi s-au parut posturi echilibrate.

 5. Ca sa fie pace in acest loc in care eu il divinizez pe O. Paler si orice vorba a Sa ; propun ,ca eugen ,dl eugen sa aduca in prim plan personalitatea lui Base de exemplu :o m de stat , persoanalitate publica de notorietate cu multe “umbre “.

  Nu !!!!! stati . m-a razgandit, nu mai vreau !!!! si cred ca este o blasfemie , sa I se faca asta unui om de mare valoare morala care nu mai este printre cei vii!

 6. Siteul acesta este ‘realizat in memoria lui Octavian Paler’. Asa ca, fie ca vorbim despre Paler ca om, sau ca vorbim de el ca si eseist, va rog… lasati siteul sa fie in continuare despre Paler. Multumesc!

 7. Corect.

 8. Multumesc D-lui Andrei Rosca pentru acest site. Ma bucur ca Octiavian Paler este inca viu in inimile si memoria noastra. Paler pentru mine este “MAESTRUL” care mi-a citit gandurile si le-a pus pe hartie si pnetru asta ii multumesc toata viata mea. Cat despre cei care fac altfel de comentarii trebuie sa ne bucuram ca exista si sa ne dam seama cat de greu este uneori sa citesti printre randurile celor care scriu si sa incerci sa intelegi cum sunt, ce gandesc, ce simt, cum traiesc………
  D-le Andrei Rosca as dori daca nu va suparati sa-mi spuneti si mie daca mai pot gasi pe undeva cartea “Vremea intrebarilor” as dori sa o citesc.
  Eu am cititpe Octavian Paler cand multi ma intrebau cine este si cum scrie, am avut bucuria sa pot cumpara cartile domniei sale din primele editii. Va multumesc ca existati si face-ti sa existe acest site pentru a nu uita cine este OCTAVIAN PALER!

 9. Spune-mi Andrei, Silvia. Nu cred ca se mai gaseste Vremea intrebarilor. Poate ai noroc sa dai de ea pe la un anticariat ceva. Sunt doar vreo 2-3 carti care se mai gasesc in librarii: Convorbiri cu Octavian Paler, Viata pe un peron, Calomnii mitologice…

 10. Buna Andrei, multumesc pentru raspuns, dar aceste carti le am ca prime editii deci cele vechi le am dinainte de revoltuie si ce a ost nou mi-am luat.
  Multumesc mult si am sa caut pe net la anticari!

 11. Poate ca de fapt obiceiul nostru, al romanilor este sa arucam cu noroi exact in cei care isi recunosc greselile vietii ,invata din ele si nu le uita nicioadata si cei care fac din propria lipsa de valoare un crez si o calitate .Chiar daca a gresit in viata cu ceva Omul Paler a stiut sa recupereze ,a stiut sa-si plateasca greselile si a avut generozitatea de a ne lasa cu un bagaj fantastic de moralitate .Cati dintre noi ne putem lauda cu toate acestea ?Nu pun intrebarea unei persoane anume ci tuturor.Cine mai crede in istoria scrisa si rascrisa in functie fie interese?In tara asta tot timpul s-a barfit mult pe la colturi si nu s-a facut mare lucru iar atunci cand cineva a reusit sa se ridice deasupra conditiei de liliac a fost improscat cu noroi ca vorba maestrului -lumea ne vrea mediocri si bagati in chingi .

 12. Cam asa e Ana Maria, improscam prea des cu noroi in oamenii de exceptie si acceptam prea usor mediocritatea.
  Ar trebui sa-i admiram si sa invatam de la acesti oameni deosebiti, si nu de la cei care i-au contrat, adesea fara argumente solide, ci doar din dorinta de a-si evidentia propria persoana.
  Sau poate, generalizez eu prea mult, insa tind sa cred ca pe alocuri e asa. :)

 13. Cred ca(eugen) in loc sa vorbeasca despre MAESTRUL PALER fara sa fi studiat macar trecutul lui sau macar sa-i fi citit cartile si gandurile mai bine ar vorbi despre altceva si in alta parte!
  din cate am citit, MAESTRUL a fost o victima a comunistilor si nu altceva!ca sa nu mai adaug faptul ca nu e, cel putin elegant, sa vorbesti de rau un OM mort….

 14. Eu as spune mai degraba ca, nu e frumos sa vorbesti despre cineva care nu este de fata, fiindca Octavian Paler nu a murit, nu dumnealui…

Leave a Reply