Caminante – recenzie

Octavian Paler - Caminante - recenzie cartiAm cumparat cartea acum cateva luni bune, de la un anticariat dar, oricat de mult mi-ar placea Paler, am amanat inceperea lecturii. Mi-era probabil teama ca imaginea pe care mi-o zugravisem in minte despre Octavian Paler ar putea fi spulberata brutal de un banal si prea putin expresiv jurnal de calatorie in Mexic.

Caci despre asta e vorba. Caminante este, asa cum chiar autorul il descrie, “un jurnal (si contrajurnal) mexican”. Avertismentul cu care incepe cartea avea insa sa ma linisteasca.

“Exista, probabil, locuri care te cheama nu atat sa le cunosti, cat sa-ti arate chipul cu care le privesti. Fara voia mea, jurnalul pe care l-am tinut in Mexic a devenit pe parcurs povestea unei scindari: a sufletului mexican si a sufletului celui care se descoperea uimit in aceasta scindare.”

Era acelasi Paler, deci n-avea cum sa fie decat un eseu despre care, sigur, s-ar putea spune multe, dar in niciun caz nu ar putea fi catalogat drept banal.

Totusi, de ce “jurnal si contrajurnal”? “Jurnal” pentru ca Paler foloseste calatoria pe care a avut-o in Mexic ca pretext pentru o serie de eseuri despre Cortez, Ciudad de Mexico, Moctezuma, azteci si mayasi, piramide si despre viata in general. Foarte interesant este insa modul in care autorul a ales sa scrie cartea. Astfel, mare parte a cartii este scrisa in timpul calatoriei insa, la sfarsitul fiecarui astfel de eseu, mai exista cateva paragrafe scrise cu caractere cursive in care Paler aduce completari si impresii “la rece”, construind astfel o antiteza fascinanta intre omul care cunoaste Mexicul si omul care il judeca, recitind caiete cu insemnari de calatorie.

O lectura captivanta, care m-a facut de multe ori sa las cartea din mana si sa caut pe Google si Wikipedia date despre civilizatia Azteca, Maya sau pasarea Quetzal, o lectura ce, pe alocuri, necesita pauze prelungite de meditare, o carte marca Octavian Paler pe care v-o recomand cu caldura.

Fragmente din carte gasiti aici: “Oameni din noroi” si “Linistea de la mine din camera“.

O recenzie de Andrei Rosca publicata pe bookblog.ro

4 Responses to “Caminante – recenzie”

  1. [...] ce este RSS-ul si cum va puteti abona la un blog. Pentru cei care inca nu stiu. 4. Recenzie la Caminante, pe OctavianPaler.ro 5. Later super edit: No further [...]

  2. Suna bine prezentarea:) Am sa caut cartea , am s- o cumpar si am sa o citesc.Poate revin cu un comentariu cu impresii capatate in urma lecturii…

  3. este o carte la fel de buna ca toate celelalte scrise de el……parca el foloseste orice mijloc de a scrie…orice tema…insa fiecare au aceias tinta…mitologia,filosofia…literatura …cultura…el poarta dialogurile cu el insusi …cred ca de aceea si scrie pentru a comunica mai departe monologurile sale si problemele pe care le desbate el cu el….la fel cum juca sah…singur ..

  4. dezbate

Leave a Reply