Si despre vitrine

“Batranetea iti impune un gen de modestie. Foarte neplacut. Adica nu mai ai vanitati, decat putine, ceea ce-i un lucru prost pentru ca vanitatile sunt un motor, un stimulent in existenta cuiva. Nu mai ai dorinte forte mari. Eu de pilda, ca sa dau un exemplu, am facut parte din categoria barbatilor carora le-a placut, sa zicem, sa se imbrace bine. Bine… acum descopar, de pilda, ca nu ma mai intereseaza vitrinele. (…) O fi intelepciune, dar e trista intelepciunea asta! Un om nu trebuie sa-si piarda niciodata dorinta de a oferi lumii un chip frumos. De aceea le dau dreptate apropiatilor mei care ma cearta cand ma vad nebarbierit. Au dreptate, bineinteles ca au dreptate!”

Mi-a placut acest fragment dintr-un dialog pe care Octavian Paler l-a avut cu H.R. Patapievici, este o transcriere poate fara prea multa substanta pentru cei care asteapta doar “esente”, dar am obiceiul de a pune pe “hartie” vorbe. Nu cred ca este un lucru rau. Tonul vocii, carisma personajului, insasi prezenta fizica, pot denatura intr-o oarecare masura sensul cuvintelor. Am urmarit un Paler mai destins, adus poate catre latura mai casnica a vietii de zi cu zi. Un dialog relaxat in care numele lui Alexandru Paleologu a fost reamintit atunci cand s-a vorbit despre vestimentatie, “boierul democrat” fiind un etalon de eleganta pentru cei din jur. Poate fi o alternativa pentru o dupa-amiaza de duminica. Interviul il puteti asculta aici.

 

2 Responses to “Si despre vitrine”

  1. Cand renuntam la exterior, la afisarea exteriorului, ne infrumusetam interiorul, iar acest lucru nu este neaparata nevoie sa se intample la batranete. Si chiar de s-ar intampla si la batranete, mintea ramane tanara pentru totdeauna, numai invelisul se usuca si se urateste, nu si mintea si fiinta noastra.
    Intotdeauna l-am ascultat cu infinita placere pe Octavian Paler. Va multumesc, pentru fragmentul pe care l-ati readus in fata ochilor sufletelor noastre.

  2. Si eu multumesc Augusta, tuturor celor care fac efortul sa-l vada pe Paler si altfel…

Leave a Reply