Perplexitate

Tu spui, liniştit: „adevăr”.

Ei se uită la tine şi tac,

fără să priceapă ce vrei,

dar pentru că sunt oameni educaţi

întreabă: „Cât costă?”

Tu le arăţi mâinile goale,

dar ei nu mai pricep gestul demult

şi, nedumeriţi, dau să plece.

Tu alergi şi le spui: „speranţă”.

Politicoşi, ei se opresc şi te întreabă

încă o dată: „cât costă?”

Iar tu nu ştii ce valoare are speranţa. Şi taci.

(Rugaţi-vă să nu vă crească aripi)

… doar Pandora mai ştie, dar nici asta nu e sigur căci de aceea tace, şi chiar preţul iubirii îl va fi uitat, de ar avea unul… Poate doar Ariadna…

de Mirella

5 Responses to “Perplexitate”

 1. cit ar costa… viata?
  Maestrul a plecat putin… dar din scrisuri, din inima-i, am putea afla… totul este sa citim si sa deslusim…

 2. Va felicit pentru acest site in memoria unui om formidabil. Parca si acum isi scrie “viata pe un peron”. Toate cele bune.

 3. Viata? Viata ne costa adevarul, absolut tot adevarul, din noi, despre noi, noi despre ceilalti, ceilalti despre noi. Adevarul, cand ceea ce spunem este exact ceea ce gandim, iar daca nu spunem, inseamna ca suntem tacuti, si nu avem nimic de spus, pentru ca nu am gandit nimic despre ceva anume, ori despre cineva.
  Cand oamenilor nu le convine adevarul despre ei insisi, dau vina pe ceilalti; cand oamenii manuiesc extrem de bine codul bunelor maniere, este foate simplu sa raspunda unui adevar spus, cu replica: “mai ai multe de invatat de la aceasta lume”.
  Adevarul nu cunoaste codul bunelor maniere, el nu este politicos cu tine, el iti aplica exact ceea ce meriti, pentru felul in care te-ai comportat. V-ati gandit vreodata ca daca ne dezbracam de toate diplomele noastre, de toate codurile invatate, chiar si de codul manierelor elegante, ramanem goi-goluti, iar acela este adevarul despre noi? Si cand unui om adevarat, care actioneaza intru adevar, care iti spune ceea ce gandeste ca fiind exact ceea ce meriti sa auzi de la el, i se da cu politete replica “mai ai multe de invatat de la aceasta lume” , este exact ca si intrebarea: “Cat costa?” Acesti oameni care refuza adevarul, te trimit sa inveti din lume neadevarul, minciuna in care traim, ascunsi in spatele codului bunelor maniere. Daca cineva are ceva de spus si o spune, asta face toata diferenta dintre adevar si minciuna, dintre viata si moarte, dintre a fi, si a nu fi mort. Adevarul este viu, el nu poate respecta codul manierelor elegante, daca momentul ii impune o actiune contrara acestui cod, iar codul este ceva mort, ceva care aplicat nu duce decat la moarte, nu iti descopera nimic despre tine, nici o evolutie nu poate avea loc, aplicand un cod. Singurul comportament derivat din adevar este iubirea, iar cine iubeste bine, pedepseste bine; si Dumnezeu ne iubeste bine, de aceea ne serveste adevarul in portii amare, acre, sau amare si acre la un loc. Si abia atunci uita omul de politete, de ceea ce a invatat de la lume, si se intoarce catre adevar; si are tot dreptul sa spere, ca va ajunge un om adevarat, caci singura care mai poate spera este numai Iubirea. Caci si Dumnezeu, care este Iubire, tot spera ca ne vom dezbraca de bunele maniere, si vom iubi cu adevarat.

 4. Interviu cu Dumnezeu
  imi place foarte mult
  Multumesc

 5. Adevarul e ca o lamaie.

Leave a Reply