Pasul absent

“Doar un pas ne desparte.
Nu ştiu dacă pasul absent
e al meu
sau al tău.
Tu stai pe un mal al lui
eu pe altul
şi între noi curge noaptea.
Ca să ajungem atât de aproape
ca să rămânem atât de departe
doar un pas ne desparte
şi între noi curge noaptea continuu
prin pasul absent.”

Fericirea nu poate veni decat din scurgerea neincetata a clipelor linistite si senine, fiindca ce altceva este suferinta decat o oprire a fiintei noastre, o uriasa inertie care face sa apese asupra ei tot ce exista.

Traiesti momentul prezent ? Recunosti lucrurile asa cum sunt acum? Sau continui sa le vezi cu vechii tai ochi? Nu ai clisee ? Noi clasam imediat lucrurile in fisiere gata facute. De exemplu, esti hindus si cunosti un om pe care il simpatizezi foarte mult. Omul arata bine, este foarte dragut si te simti bine in prezenta lui. Apoi ii pui anumite intrebari si el iti spune: “sunt mahomedan”. S-a terminat.Vibratia aceea placuta dispare; ai batut in retragere. Fiindca ai un fisier si in fisier scrie ca mahomedanii nu sunt buni.Tu esti hindus, mahomedanii sunt rai. Il categorisesti imediat pe individ si-l clasezi. Nu te mai intereseaza omul real.
Realitatea spunea altceva, dar contrazicea categoriilor si teoriilor tale. Pacat.

4 Responses to “Pasul absent”

  1. apropos de pasi… poate ca unul singur nu ajunge din partea doar a unuia. poate pentru o intilnire a celor doua extreme sunt necesari mai multi pasi mici alternativi catre o linie de mijloc. pentru ca adevarul este mereu la mijloc.

  2. Poate conteaza nemaipomenit de mult sa-ti dai seama ca ai fisierele alea undeva pregatite si/n momentul cand esti gata sa/l pui intr-o categorie, poate te gandesti un pic: “ce-ar fi sa-i dau o sansa?”. Stii de fisiere, dar incerci sa te controlezi…

  3. daca totul ar fi atit de simplu si daca totul ar fi alb-negru viata ar fi mult mai simpla. in spatele acelor fisiere, cum le numesti tu, s-ar putea sa fie mai mult decat simple fisiere. binele se regaseste prin intelegere reciproca si nu prin condamnare reciproca.

  4. Octavian Paler e un geniu! Il citesc mereu cu o sete nemaipomenita. Nicodata nu o sa il uit!
    P.S. Daca doriti va rog sa imi vizitati blogul amina137.blogspot.com si sa imi lasati comentarii promit ca o sa raspund la ele si ca voi aduce in discutie noi teme legate de Octavian Paler

Leave a Reply