O intelepciune cuminte

Suntem indemnati, mereu, sa facem lucrurile asa cum se cuvine. In scoala ni se spune (a se citi impune) sa stam cuminiti in banca noastra, sa vorbim in soapta, sa nu ridicam vocea, sa nu ne impunem parerea. Sa fim cuminti, in fond si la urma urmei toti suntem egali, si e bine sa ne comportam normal, sa nu incalcam reguli si norme ce ne vor ajuta sa ajungem, aproape inevitabil la: mediocritate.

Ni se recomanda calea de mijloc. E sigura, fara riscuri prea mari, fara surpize neplacute. Implicit, fara rezultate exceptionale. E acea “înţelepciune” uzuală care coboară strigătul la şoaptă, de teama riscurilor, şi separă ce consideră “oportun” de ceea ce i se pare “inoportun”; acea “înţelepciune” care drămuieşte, care stă cu ochii mereu pe acul cântarului; care ne recomandă să calculăm fiecare pas, cu atenţie, pentru a evita o “nebunie””.

Dar asta ne dorim? Sau asta doreste societatea sa faca din noi? Destinele exceptionale, oamenii “nebuni”, incomodeaza. In schimb, destinele mediocre sunt produsele dorite de societate. Lumea e deranjata de orice iese din tiparele “accpetate”, e incomodata, e stanjenita sa vada ca unii au avut curajul sa se ridice deasupra masei de mediocritate.

Destinele de excepţie contravin regulii. Lumea e contrariată de ele. Când nu le poate aşeza în categoria inexplicabilă a geniilor, aduce vorba de un spital psihiatric. Şi se linişteşte. “Nebunul” e anormal!…” - Calomnii mitologice

7 Responses to “O intelepciune cuminte”

  1. Mediocritatea ne este pusa pe tava inaintea ochilor sub diverse forme extrem de atragatoare,de apetisante.Depinde doar de noi daca dorim sa alegem acest meniu…meniul mediocritatii!

  2. “Lumea e deranjata de orice iese din tiparele “acceptate”, e incomodata, e stinjenita sa vada ca unii au avut curajul sa se ridice deasupra masei de mediocritate”, este vorba poate de un anumit segment de populatie care se caracterizeaza prin acea nimicnicie omeneasca ce ii impiedica sa progreseze. Acei oameni nu au calitatea de a accepta realitatea, de a aprecia intelectualitatea si sunt incapabili sa-si aleaga modele. “Lumea” nu este formata in exclusivitate din astfel de oameni.

  3. “categoria inexplicabila a geniilor”…..oamenii care considera ca exista o astfel de categorie, si-au dorit vreodata sa fie mediocri?

  4. da… perfect de acord… cine nu seamana cu “noi” e rau, trebuie redus la conditia de simplu nebun …

    astazi, intr-o lume in care toata lumea trebuie sa adere la ceva, sa se integreze in ceva, cine are curajul sa fie altfel, sa aiba propriile sale idei, incomodeaza… daca strigi prea tare, esti isteric, nimeni nu asculta ce spui… daca iesi din rand, ori ti se da in cap ori esti etichetat drept eretic…

    mediocritatea este noua doctrina a societatii in care traim… esti mediocru, caile-ti sunt deschise… pentru elite, inca nu e vremea…. au “arestat” mediocrii astia totul in jur…

    ganditi frumos…

  5. @ CatalinC, intr-adevar, alegerea e a noastra.

    @ Carmen, nimeni nu sustine ca toata lumea e asa. Dar exista o parte, destul de considerabila, tind sa cred. Poate ma insel, ar fi bine sa fim intr-o lume de oameni exceptionali. :)

    @ Garfield, de acord, frumos spus “cine are curajul sa fie altfel… incomodeaza”

  6. pai asa e… cum apare unul care gandeste diferit, e etichetat; homosexual, fara dumnezeu, populist etc…

    apropo, vezi cum era numit Paler cat traia… si vezi cum e numit Dan Puric azi… si mai sunt si altii

  7. Bine dar Dan Puric e chiar bizar si agitat.

Leave a Reply