Exista o Elada pentru fiecare dintre noi

Fiecare dintre noi ar prefera sa aiba dreptate si sa se simta mai bine decat sa aiba dreptate si sa se simta mai rau. Curios este faptul ca mintea pare a avea o preferinta masochista, o dorinta continua de a diseca negativitatea si partea goala a paharului. Sub “maretia” acestei idei, mintea ascunde - in cele mai multe situatii in care vrea sa faca asemenea corecturi - impulsuri agresive, dorinta de razbunare, de a pedepsi si a lovi. Li se intampla chiar si celor mai luminate minti. Confuzia intre dorinta de a corecta, de a face dreptate si dorinta de a pedepsi si a se razbuna este una dintre problemele esentiale ale mintii noastre si cea  care ne ajuta in demersul inconstient de a ne mentine agresivitatea mentala si comportamentala. Din cauza faptului ca nu recunoastem adevaratele motivatii personale atunci cand actionam pentru a face o corijare, ne trezim in situatia paradoxala de a vrea sa schimbam un lucru si in acelasi timp, sa actionam exact cu mijloacele pe care le criticam, care ne enerveaza si ne displac profund. Vrem sa schimbam ceva in celalalt  prin aceleasi atitudini si comportamente pe care i le combatem. Mintea isi gaseste ca scuza dorinta de a corija agresivitatea altuia, in timp ce o hraneste pe a sa.

Cum ar fi daca am intelege inainte de a judeca ? Cum ar fi daca ne-am defini corect motivatiile si am renunta la gesturile  “de suprafata” potrivit carora putem corecta pe altii prin mijloacele pe care le dezavuam ?

Dreptatea mintii negative inseamna renuntare la fericire… si nu merita.

“In schimb , exista, poate, o Elada pentru oricare dintre noi, daca stim unde s-o cautam, daca pe tarmurile strivite de soare suntem hotarati sa nu trisam niciodata. Si cu cat ne va semana mai mult, aceasta Elada va fi mai adevarata.” Scrisori imaginare

In ceas de Sfanta Sarbatoare, va imbratisam cu mare drag si va dorim sa aveti parte de multa lumina si odihna si un Paste fericit!

4 Responses to “Exista o Elada pentru fiecare dintre noi”

 1. De fiecare data cind trec pe aici ramin fermecata si cred ca-mi place :) …In mare parte l-am descoperit pe Octavian Paler datorita voua ( imi pare rau ca nu l-am descoperit mai repede,desi nu stiu daca mi-ar fi placut la fel de mult….) Va multumesc si va doresc si eu in prag de sarbatoare,ca Lumina Sfinta a Invierii sa aduca liniste,pace,iubire,bucurie,recunostinta in sufletele voastre!

 2. Exista o posibilitate.Te poti bucura ceva mai tarziu daca vei avea rabdarea si inteligenta sa astepti,suficient de mult timp, ca sa intelegi. Intre timp s-ar pute sa fie nevoie sa ‘ intorci si obrazul celalalt ‘. Esti dispus sa faci asta?

 3. Alexandra,
  ma bucur tare mult pentru revelatiile tale !
  Fermecarea provine din invataturile inegalabile a caror seva ne hranesc si pentru care simtim recunostinta Maestrului.
  Iti multumim si noi alaturi de toti cei carora sufletul vibreaza in acest ritm :)
  Lumina adevarata si buna cu ocazia Sarbatorilor si nu numai !

 4. Magdalena,
  suprinzator…am citit astazi despre asta si chiar a fost un subiect personal de meditatie :)
  Nu, n-as intoarce si celalalt obraz si as spune ca e partea “depasita” a Bibliei.
  Insa, as fi de acord ca exista posibilitatea ca ceea ce-ti doresti cu adevarat sa “vina” un pic mai tarziu decat astepti fiindca poate depinde de ceea ce esti pregatit sa primesti :)
  Numai bine, draga mea.

Leave a Reply