Drumul spre maine

“Poate mai mult decât o cultură, cei vechi ne-au lăsat o morală.

Iar in centrul acestei morale se află chiar ziua de azi şi drumul spre zilele următoare. In miezul celor mai sterile ceasuri pe care le-am trăit, nu există, dacă voi cerceta atent, decât aceeaşi greşeală repetată în forme diferite: n-am înţeles că, tot ceea ce n-am iubit la timp, am pierdut.

Nu păstrăm decât lucrurile pe care le iubim, ar zice un grec înţelept. Şi dacă trebuie să-mi găsesc o vină pentru sărăcia mea, atunci va trebui, probabil, să recunosc că n-am ştiut să întind mâinile spre bogăţiile cu care îi întâmpină fiecare zi pe cei care cunosc valoarea recunoştinţei, ei n-au motive să se teamă decât de ceea ce au pierdut până ce au învăţat să privească atent în jurul lor.”- Scrisori imaginare. A sasea iubire

Mintea omenească este condiţiontă de realitatea prezentă sau trecută, de frica de viitor, de frica de pierdere sau de durere, aşa încât ea va genera anumite emoţii când se va întâlni cu un eveniment neplăcut.

Avem nevoie să ştim că mintea ii spune întotdeauna lumii şi ceea ce noi ne spunem în ascuns, iar ceea ce ne spunem contează. Ceea ce spunem, de asemenea, despre alţii contează. Judecăţile strâmbe, nedrepte, create din mintea negativă, incapabile să acceseze adevărul, poluează totul in jur.

Nicio minte nu poate accesa o zonă de bucurie din una de suferinţă cum nici o minte deprimată profund nu poate găsi resurse pentru idei măreţe.

A renunţa la triumful orbitor al Egoului, incapabil să-şi recunoască eroarea, ori să accepte că a greşit, înseamnă a crea în noi şi în jurul nostru o lume mai relaxata. O lume mai bună, mai blândă, mai energică şi mai luminoasă.

Dăruind iubire, vom fi imbogăţiţi cu putere. Vom trece prin încercările iadului, poate. Vom fi nevoiţi să privim adesea către suferinţele celor din jurul nostru, ori spre felul în care ei îşi creează suferinţele şi vom înţelege că singurul mod în care putem să le alinăm percepţia „sufăr pentru că nu sunt iubit” este răbdarea, compasiunea şi iubirea noastră necondiţionată.

Leave a Reply