Dreptul la dragoste

“Pe scurt, nu e de mirare, onorati domni, ca amintirea lui Don Juan va otraveste de secole gandurile. Si nu m-as mira daca, in timp ce va strangeti in brate sotiile sau amantele, va incolteste banuiala ca ele se gandesc, in taina, la cel caruia i-ati intentat acest proces.

Probabil va supara ce va spun. Barbatilor nu le place sa le spui in fata ce crezi despre ei. Au nevoie sa fie laudati, chiar cand nu merita, si sa li se dea impresia ca omenirea depinde de ei, chiar cand sunt niste ratati. Dar nu va spun ce va spun pentru a va jigni. Ideea mea, onorati domni, este ca e mult mai usor sa admiti adevarul decat sa minti. Pentru ca numai minciuna trebuie nascocita. Adevarul nu cere decat sa-l recunosti, pe cand, ca sa minti, trebuie sa-ti bati capul, sa ai imaginatie si memorie buna, ca sa nu te incurci. 

Ei bine, sper sa nu va surprinda ceea ce voi declara acum. Poate nu barbatii sunt de vina pentru toate degradarile dragostei, ci sperantele exagerate pe care ni le-am pus noi, femeile, in ei! Daca nu suntem curve, dumneavoastra, barbatii, ne credeti niste gaste visatoare care abia asteapta sa fie mintite.

Si, uneori, chiar asa ne comportam, din pacate. Preferam sa-l auzim pe Don Juan indrugand minciuni frumoase decat sa ascultam sforaitul unui barbat pentru care nu suntem decat niste servitoare, bune sa stea cu masa pregatita si sa ne supunem cand intinde mana spre noi. Minciunile lui Don Juan ne scot din mediocritatea fada la care ne obligati dumneavoastra.

In ce ma priveste, v-am spus ca nu l-am intalnit niciodata pe Don Juan. Dar multa vreme, am fost destul de proasta pentru a crede in minuni. Ma emotionau povestile de dragoste care le aflam din carti la fel de mult ca noptile de vara in care nu puteam adormi din pricina mirosurilor. Le dispretuiam atunci, cum le dispretuiesc si acum, pe feministe, convinsa fiind ca ele nu fac decat sa incurajeze misoginismul si sa transforme sexul in politica. Eu n-am simtit nevoia sa ma bat pentru drepturile femeilor. M-a interesat un singur drept. Dreptul la dragoste. Sunt egoista, ce vreti? Numai ca n-am putut iubi niciodata un barbat pe care-l simteam inferior mie. Am simtit nevoia sa admir pentru a ma darui.” (Calomnii mitologice)

4 Responses to “Dreptul la dragoste”

 1. Interesant mod de a gandi si poate ca in mare masura ai dreptate!!!Intr-adevar trebuie sa simti nevoia de a admira pe cineva,pentru a te putea darui…mi-ai dat un raspuns la o intrebare oe care mi-am tot pus-o de-a lungul anilor…

 2. he , chiar in seara asta discutam cu cineva si ii explicam ca tocmai am realizat ca sunt un porc intr-o oarecare masura pentru motivul ca m-am simtit superior oricarei femei pe care am cunoscut-o si cu care am avut o relatie .

  ma gandeam ca poate sunt misogin . dar nu putea fi asta . pot respecta o femeie inteligenta , o femeie pe care o simt superioara . ce-i drept … simt o femeie superioara doar atunci cand ma refuza .

  cumva … acceptul ei fata de mine … o coboara sub nivelul meu , in ochii mei .

  si ma gandeam … ‘bun , atunci misogin nu sunt … pot respecta o femeie . inseamna ca sunt doar arogant , increzut , egocentric’

  dar nici asta nu poate fi . pentru ca desi ma simt superior oricarei femei cu care m-am culcat … intotdeauna am stiut ca nu am fost indeajuns de bun pentru ele .

  iar pe asta … nu o pot explica .

 3. Un punct de vedere interesant. As aduce un singur amendament : bietele animale (fie porci, magari , boi, vaci sau altceva) nu au nici o vina pentru “micile” scapari ale speciei umane , atat de laudata pentru superioritatea ei. De ce ar trebui blamate?

  Nevoia de a-ti admira partenerul , prezenta si in textul de mai sus , implicand si recunoasterea unei superioritati a acestuia e absolut fireasca, cel putin sub aspectul selectiei naturale. Este o regula care functioneaza si la nivelul speciei umane, poate sub alte forme, mai complexe.

  Conditia ta de superioritate se verifica exclusiv in functie de acceptul sau refuzul partenerei. Poate merita sa consideri si alte aspecte. Poate ca autoevaluarea ta este justa - si atunci sa te intrebi daca esti suficient de bun pentru tine insuti , sentimentul de superioritate are efecte “optice” negative. Se pare ca totusi ridici niste pretentii.

  In momentul in care vei tine cu adevarat o femeie in brate , nu o sa mai ai indoieli si nici nevoie de explicatii .

 4. cand consideri ca tii cu adevarat o femeie in brate ? ( sau un barbat in cazul tau )

Leave a Reply