Destin

“Destinul  se ascunde, deseori, in cea mai cenusie si insesizabila banalitate. Mergi pe o strada oarecare, fara sa-ti treaca prin minte ca, pe o alta strada, la o alta ora, intr-o alta zi, ai fi intrat pe alt fagas al destinului pentru ca, mai tarziu, privind inapoi, sa descoperi ca totul a atarnat de un “fleac”, de un amanunt oarecare.” ~ Autoportret intr-o oglinda Sparta

In ultima vreme am sesizat ca celebra zicala a romanului “asta e”, a devenit un mod de viata. Sa fie o resemnare in fata unui destin implacabil? Avem certitudinea existentei destinului? Eu nu ma simt in stare sa dau un raspuns “sfatos” dar parca ne lasam extrem de usor in voia sortii fara a tinde macar la o atitudine revoltatoare impotriva diferitelor vicisitudini. Mircea Eliade zicea ca “destinul e acea parte din timp in care istoria isi imprima vointa ei asupra noastra. De aceea trebuie sa ii rezistam, sa fugim de el, sa ne refugiem in Spectacol.” Dar in cazul in care nu reusim sa ne refugiem in spectacol sau, chiar mai trist, daca nu il descoperim?  Imi place mult ceea ce a spus Giovanni  Papinni legat de destin, si  anume ca “destinul este un etern si abstract tap ispasitor al slabicunilor omenesti” poate datorita parerii mele ca “esti o fiinta de plans, daca nu-ti inchipui ca te poti ridica deasupra soartei”.(Denis Diderot)

Maestrul Paler ne subliniaza banalitatea “fleacurilor” care formeaza destinul nostru si are dreptate cand spune ca totul poate sa atarne de un amanunt pe care noi l-am considerat insignificant poate datorita unui principiu interesant: “nu te mai agita atat, lucrurile cele mai bune se petrec atunci cand le astepti mai putin. ”(G.J.G.Marquez) Ar trebui o educatie cam desavarsita, sau mai bine zis…bizara, ca sa reusesti sa nu te astepti la nimic. Asta inseamna sa ne lasam in voia sortii fiindca “vointa noastra si destinul merg atat de opus incat planurile ne sunt mereu rasturnate” ?(W.Shakespeare) Din pacate “destinul il duce pe cel ce vrea si il trage pe cel ce se opune”(Seneca) chiar daca cel ce se opune s-a refugiat in Spectacol.Eu nu privesc intreaga viata ca o fatalitate caci “destinul este o limita, tot ce ne margineste noi numim destin.”(R.Emerson)

“Nu in stele se afla destinul nostru, ci in noi insine”William Shakespeare

7 Responses to “Destin”

 1. De ce nu si niste linkuri catre aparitiile curente in librarii catre cartile maestrului?

 2. Stimate Domnule Octavian Paler, sunt o cititoare si mare admiratoare a domniei voastre ca om de litere si de cultura. Eu sunt autoarea unor scurte povestioare, prin care incerc sa sugerez promovarea omului de geniu; acestea sunt publicate in nformat electronic pe blog: http://www.elenabourcianu77.wordpress.com.
  Va rog din suflet sa aveti amabilitatea ca sa cititi aceste scurte proze si sa imi spuneti parerea domniei voastre si daca as avea vreo sansa se le public candva. Va multumesc anticipat,

  Cu stima,
  Elena Bourcianu

 3. Da ,domnule Octavian Paler,tare ne-am bucura daca ne-ati raspunde,daca v-am putea vedea…Ne lipsiti cu adevarat!!
  Cu stima,cu respect,cu drag
  Gabriela Maria

 4. Nu poate nega nimeni existenta destinului.As vrea sa va relatez un fapt real.Un om tanar de 35 de ani, sanatos tun a murit doar pentru ca s-a impiedicat cand a coborat o treapa a unei scari.Si-a fracturat coloana.Ce-a fost asta?A depins suta la suta de el?Lipsa atitudinii in fata unor actiuni si fapte ale unor hai sa le zicem semeni de-ai nostri nu inseamna destin.Asta cred ca inseamna lasitate,blazare si o educatie transmisa din gura in ura si neinteleasa.Povestea cu capul plecat cred ca a fost tratata si transmisa generatiilor intr-un mod eronat.De fapt capul plecat intotdeauna este taiat de o sabie.In rest as vrea sa stiu de ce doi oameni cu capacitati egale,care pleaca de pe aceiasi linie de strat,au aceleasi forte si aceleasi conditii ajung intr-un mod curios in locuri diferite chiar daca si-au dorit acelasi punct final .Sa nu fie destinul?!

 5. Anamaria, eu nu neg existenta destinului. eu m-am referit doar la acea lasitate(chiar mediocritate) care invoca destinul ca fiind cauza nereusitelor sau reusitelor. Exista destin….dar fiecare il poate influenta printr-o supradoza de luciditate si prin diferite decizii. Ti-ai pus intrebarea ce se intampla cu acel tanar daca, sa zicem, ii cadeau cheile inainte de a se impiedica? Aceste lucruri minuscule,aparent banale, apartin destinului….
  Gabi, asa e …ne-am bucura foarte mult daca Maestrul Octavian Paler ne-ar putea raspunde…
  Elena Bourcianu, Maestrul ne priveste alaturi de ingeri.
  Rin Tin Tin, nu prea am inteles intrebarea :) , doresti lunk’uri cu ultimele reeditari ale maestrului?

 6. destin? da! cu siguranta da! exista! altfel nu imi pot explica de ce nu am putut sa spun da atunci cand trebuia. asa trebuia sa se intample. asa imi era scris. (maktub)

 7. Destinul exista si nu apare singur , omul are norocul de asi crea propriul destin , cu mana si fortele sale ..Multi asteapta sa aiba noroc la o mana care sa ii fie intinsa de pomana , dar aceea mana vine mereu pt cineva care o cauta si nu o asteapta .

Leave a Reply