Consolari
“Se pare ca avem o extraordinara capacitatea de a gasi consolari. “ - Apararea lui Galilei
Cautam mereu circumstante atenuante pentru nereusitele noastre, mereu cineva e de vina, ceva ne-a impedicat sa reusim, ne consolam cu idea ca se putea si mai rau. Gresit, se puteam si mai bine de atat. Obscuritatea e doar o obtiune, depinde de noi, depinde de maretia viselor noastre, de pasiune, munca si daruire pe care o punem in a le realiza.
Ai gresit o data, ai gresit de doua ori ? Nu te complace in a spune ca tie nu iti iese nimic, nu te multumi cu a fi mediocru. Cauta mereu sa speri, sa visezi si nu te multumi nici cu asta. Actioneaza si construieste visele tale cu pasiune, perseverenta si curaj. Nu cauta consolari pentru esecurile tale. Ci gaseste in ele lectii de viata si motive pentru a continua.
Viata e o aventura cu iz aparte, nu e doar frumusete , nu e doar succese , asa cum nu e nici doar greseli si esecuri … e un drum cu piscuri si vai, e o cale cu surprize frumoase si constatari neplacute. Atunci cand lucrurile se complica si viata pare a o lua pe carari umbrite, ai vrea sa renunti ? Nu o face. Caci, “poti, cu aceleasi cuvinte, sa speri si sa deznadajduiesti “ (Apararea lui Galilei). Scapa de obiceiul de a vedea doar partea goala a paharului , invata sa privesti cu incredere si curaj inainte, spre visul tau devenit realitate.
Daca vei gasi mereu motive pentru a ramane pe loc , nu vei inainta niciodata. Timpul va trece pe langa tine si vei constata cu regret ca tu ai gasit toate aceste circumstante atenuante, ca a fost obtiunea ta sa te complaci in situatia de invins. Dar daca vei invata sa treci peste toate greutatile, sa privesti mereu spre visele tale, daca vei intreprinde tot ce iti sta in putina spre a iti atinge telurile, daca vei avea pasiune, curaj, perseverenta si “un pic de nebunie” in a iti aduce visele in realitate … vei constata ca viata e chiar frumoasa.
Filed under: comentarii si citate
Urasc ideea de a da vina pe cineva in loc de a-ti asuma propria vina, in loc de a cauta o clipa in plus pentru a medita asupra celor intamplate.Consolarea e o alegere si mai proasta.Marele Maestru face parte din categoria mea de favoriti.Am gresit de multe ori si de multe ori mi-am asumat vina.In momente ca acestea il simt pe Marele Maestru ca un bunic care ne da povete pentru viata.Cred ca Paler a fost sfatuitorul tau Andrei in ceea ce priveste inceperea proiectului bookblog.
Ai dreptate, Paula, trebuie sa ne asumam responsabilitatea faptelor noastre, fie ele reusite sau greseli, sa meditam asupra lor si sa decidem intre a le continua sau schimba.
Da, fara asumarea responsabilitatii am fidoar niste copii.
Da, Paula, trebuie sa ne asumam responsabilitatea faptelor si actiuniilor noastre …. a da vina pe altii, pe sistem, pe circumstante nu e o solutie.
Sunt mandru ca am fost contemporan cu d-l Paler,si de multe ori l-am “cautat” in realizarile mele,in esecurile mele…si am reusit sa cred ca-l inteleg.A fost un exemplu de modestie ridicata la rang de nobil,de fapt ceea ce incerca Paler sa explice prin atitudine si cuvinte este ce este normal intr-o civilizatie ce priveste spre progres.Romania se imparte in mod ne-voit intre romani care au curaj sa vada partea plina a paharului si romani care nu vor sa agite partea goala a paharului ,spre a nu-si tulbura bunastarea materiala obtinuta gratie unor conjucturi ori a unui oportunitati care viata le ofera…insa NOI suntem cei care ne ridicam ori coboram pe scara bunului simt universal acceptand ori refuzand “SANSA” de a ne ridica din saracie materiala.Pacat ca in schimb ne afundam in saracie spirituala facand un compromis celebru deja:BANII……..
Octavian Paler este un exemplu pentru multi dintre noi. Adesea ne regasim printre tristetiile, melancoliile, sperantele sau visele sale.
Din pacate in Romania, multi prefera sa nu vada partea plina a paharului, probabil le lipseste curajul, pasiunea, motivatia sa o faca. Bunastarea materiala nu ar trebui, insa, sa ne faca sa uitam de partea spirituala a vietii (desi adesea se inatampla).
Octavian Paler nu este definitia tristetii asa cum se incearca uneori in Romania sa se scoata in evidenta.
Octavian Paler este simbolul profunzimii in gandire si al idealurile dincolo de existenta fizica.
Cred ca nu puteam sa o zic mai bine.