Ce i-a lasat Octavian Paler Anei Maria Stroescu

Acest articol este scris de Ana Maria Stroescu. Articolul Anei s-a clasat intre cele mai bune 3 ale concursului “Viata cu Octavian Paler”.

Doamne Dumnezeule ce mult mi-a marcat viata acest mare Om!

Cu cata voluptate i-am sorbit cuvintele si cata bucurie zbuciumata a lasat in mintea fiecaruia dintre noi. As vrea sa spun nu ce mi-a daruit Octavian Paler mie, ci ce a daruit Omul Paler unei intregi natiuni. As incepe prin a va povesti ca Octavian Paler a tinut loc de tot, de mangaiere, de foame, de frig, de sete si chiar de medicamente. Si nu spun vorbe goale e ceea ce am vazut si trait. Cunosc o doamna, pensionara cu maniere si o minte alese .

Traieste intr-o veche casa boiereasca insa dintr-un venit extrem de mic. Traieste alaturi de piscile ei si de amintirile unei vieti marcate de civilizatie. Si e fericita atunci cand din putinul ei reuseste sa puna deoparte cativa banuti pentru a mai cumpara o carte. A renuntat si la micile ei placeri pentru a reusi sa stranga banii necesari cartilor.

Si e fericita. Alaturi de ea sunt toate cartile scrise de-a lungul vremii de Octavian Paler. Toate sunt cu doamna Mariana, langa patul in care doarme cu pisicile. Nu a pierdut nicio carte, nicio emisiune de televiziune in care a fost invitat Octavian Paler si a suferit atunci cand a aflat ca scriitorul si-a inchis calimara .

A suferit pana intr-o zi in care mi-a spus: “Mie nu mi-e frica de moarte. Sunt sigura ca acolo, in steaua in care o sa ajung o sa intalnesc toti oamenii pe care i-am iubit si apreciat in viata asta terestra. Fiecare va fi in steaua lui si eu alturi de ei.” Cu gandul asta doamna Mariana, reciteste ori de cate ori dorul o mistuie, o opera a Celui care Este, Octavian Paler.

Si acum cred ca stie toata lumea ce mi-a lasat mie Octavian Paler.

5 Responses to “Ce i-a lasat Octavian Paler Anei Maria Stroescu”

 1. Să ai parte de toată bucuria care mi-ai dăruit-o mie(cu lacrimi,la mine)prin vorbele tale …
  emoţionantă poveste adevărată
  să-i dea Dumnezeu sănătate şi viaţă lungă doamnei Mariana şi ţie
  minunat,mi-ai făcut mare bucurie pe ziua de astăzi

 2. Deosebita povestea !!! Foarte frumos articolul. Felicitari!! :)

 3. Da, asa e :) . Ana scrie foarte bine :) .

 4. Da, ne-ai facut o mare bucurie impartasindu-ne sentimentele tale si ale doamnei sensibile la frumos.Te felicit si eu cu rugamintea sa ne fii aproape.
  Superb Ana!

 5. va multumesc pentru aprecieri insa meritul nu este al meu.Nu am facut altceva decat sa descriu in putine cuvinte ce poate lasa omenirii un om ca Octavian Paler.Sunt foarte mandra ca existati.Va multumesc

Leave a Reply