Calendarul aztec

 „În cronicile aztece, semnul pentru „sânge” e înlocuit adesea cu semnul pentru „piatră preţioasă” sau cu cel pentru „floare”. A ucide un prizonier pe câmpul de luptă era de neconceput. El trebuia sacrificat pe piramidă, după ritual. Nu era un inamic ucis cu ură, ci un mesager trimis zeilor.

Totuşi, cerul mexican e limpede cum numai în munţi am întâlnit un asemenea cer. Înainte de a-i condamna pe azteci, s-ar cuveni să ne întrebăm dacă noi suntem judecătorii potriviţi. Aztecii nu îşi negau crimele.” – Caminante

Octavian Paler a atacat mereu ipocrizia poporului român. Dorinţa de a ascunde necinstea şi trădarea şi nenorocirile la care duc acestea este un atribut esenţial pentru un popor obişnuit cu instabilitatea.

Nu respectăm nici măcar o lege. Cum să respectăm memoria înaintaşilor noştri? Într-o formă sau alta, am întors armele în ambele războaie mondiale. Cum să avem răbdarea de a munci pentru a duce până la capăt un acelaşi proiect? Noi ne ucidem prizonierii chiar pe câmpul de luptă. Nu ştim ce înseamnă fair-play sau onoare. Câte demisii de onoare a înregistrat în 18 ani clasa politică din România?

Nu mai avem încredere în nimeni. Pe toţi îi vedem drept inamici. I-am lua prizonieri la orice oră şi i-am executa. Pentru a simţi o linişte temporară. Şi foarte instabilă. Ne amăgim atunci când spunem că vrem să progresăm. Ne place aşa cum suntem. Ne vine greu şi să ne imaginăm că viaţa noastră ar putea fi alta.

Nu putem ridica fruntea. Poate şi pentru că o cădere ni se pare mai comodă decât un urcuş. Ne place la nebunie să bârfim, să îi ascultăm pe „analiştii politici” şi să ne plângem de milă. Ne-am trăda fără să clipim soţia, părinţii sau fratele. Din acest punct de vedere suntem capitalismul întruchipat: totul are un preţ.

Ne-am murdărit cerul. Şi continuăm zi de zi.

7 Responses to “Calendarul aztec”

 1. Imi place mult de tot Ovidiu, e super articolul, desi ma doare generalizarea.
  Am citit demult ceva ce-mi rasuna in cap dimineata .. “Nu merge unde te duce drumul, mergi pe unde nu exista un drum si lasa o urma.” (Ralph Waldo Emerson)

 2. Felicitari pentru articol Ovidiu! Simt ca vei face o treaba excelenta si pe acest site! :-)

 3. Multumesc, Alinuta:). Da, e un citat frumos. Iti recomand sa il pui in aplicare.

 4. Multumesc, Virgile:). Te mai astept cu comentarii si de ce nu, critici:). O seara frumoasa!:)

 5. oare cum aveti tupeul sa folositi numele asta ca www.
  ignoranti

 6. [...] a crescut si echipa de pe OctavianPaler.ro. Dupa Sasha si Ada, ieri a inceput sa scrie si Ovidiu (citeste “Ne-am murdarit cerul”), iar in curand ar trebui sa ia startul si Diana si Loredana. Intre timp, site-ul a ajuns primul pe [...]

 7. How much easier is to be critical than to be corect!
  Cred ca avem cu totii dreptul de-a fi judecati individual, nu-i asa?

Leave a Reply