Bucuria de a exista

“Ceea ce stiu sigur este ca nu doresc sa ma numar printre cei care vor sa bea din izvoare secate. (…) Elada se afla sub soarele care arde pe cer acum sau nicaieri” Scrisori imaginare

Faimoasele yin si yang : feminin (sumbru, frig, profunzime, interior, gol) si masculin (lumina, caldura, vara, exterior, plin)  nu functioneaza niciodata unul fara celalalt si fiecare contine in el esenta celuilalt. Noapte -  zi, apa si pamant - foc si vant.  Astfel, fiecare om, oricat de puternic ar fi, are intotdeauna si o parte feminina, asa cum fiecare femeie are si o parte masculina. Tot ce trebuie sa facem este sa gasim echilibrul acestor doua forte complementare, in interiorul nostru. Realitatea nu este una singura, e mai curand un mozaic : aceeasi persoana ni se pare diferita in functie de propriile noastre modificari interioare, de acel flux al  constiintei.

“dupa atatea sperante si atatea amanari, nu mai trebuie

sa cautam fericirea decat langa mainile noastre”

Venus din Milo

Fiinta umana este, prin esenta sa, una spirituala si pentru a trai la adevaratul nostru potential trebuie sa luam in considerare toate straturile fiintei noastre, trecand dincolo de sine. Iubirea este starea fundamentala a fiintei si in absenta ei nu exista bucurie. Iubirea este inceputul fiintei noastre, ne nastem din iubire si avem nevoie vitala de ea in primii ani ai vietii. Ceea ce ne impiedica sa fim fericiti si senini este absenta iubirii. Acest gol ne afecteaza nu numai in relatiile noastre intime ci si la nivelul calitatii vietii noastre si, prin reflexie, afecteaza si lumea in care traim. Bucuria de a exista pur si simplu este consecinta unei redescoperiri a naturii fiintei noastre, profund spirituala. Iubirea si cuplul trebuie sa devina spatiul unei enorme sinceritati, al unei complete dezgoliri fata de noi insine si fata de celalalt. Daca aceasta deschidere este constientizata, atunci avem sansa ca aceasta deschidere sa se transforme in incredere, in sentimentul ca suntem iubiti pentru ceea ce suntem. Este o imensa eliberare pentru ca il descoperim pe celalalt si pe noi insine intr-o superba stare de plinatate a umanitatii noastre. Astfel, iubirea devine terapia sufletului nostru.

“Intotdeauna amfost convins ca fericirea poate ea insasi sa-si asume responsabilitatea de a ne da curaj” Scrisori imaginare

One Response to “Bucuria de a exista”

  1. Superb eseu.
    Soarele care arde acum pe cer , chiar daca se afla la peste o suta de milioane de kilometri , tot ne atinge pielea si poate parjoli pamantul. Si iubirea adevarata poate face exact acelasi lucru, indiferent de distanta intre doi oameni.
    Trist este destinul care aseaza departari intre doua suflete care tanjesc unul dupa celalalt.

Leave a Reply