Avem nevoie sa nu fim singuri

„Caci a nu fi singur inseamna, poate, a sti sa te daruiesti. A sti sa renunti la trufia de a te considera cel mai important adevar al lumii. Rostul singuratatii e sa ne pregateasca pentru aceasta iubire, s-o visam si sa ajungem la ea prin puterile noastre si in cunostinta de cauza, cunoscand ce vrem sa negam. Turnul de fildes e o inventie a culturii, dar tot cultura are datoria sa-l surpe dupa ce a privit lumea din el”  Scrisori imaginare

Avem nevoie sa ne recunoastem negativitatea, dar, in acelasi timp sa alegem cat mai repede cu putinta iesirea din ea. Simplul fapt de a ne constientiza trairea negativa si a modifica perceptia asupra situatiei care ne-a declansat-o ne va ajuta instantaneu sa accesam un camp ceva mai optimist, o prespectiva mai apropiata de viata si iubire asupra oricarui lucru sau situatii.

De indata ce vom accepta propria traire, vom constientiza prezenta ei si ne vom gandi la lucrul care a declansat-o intr-un mod diferit, ne vom simti un pic mai energici, mai plini de viata, mai curajosi si mai puternici in a accepta pierderile sau problemele vietii. Informatiile existente intr-un camp de deprimare, de lipsa de speranta, de apatie, de lipsa de curaj, pesimism si neincredere ne imprima ganduri de acest fel.

In virtutea faptului ca noi ne putem conecta in fiecare moment la campuri diferite de atractie prin gandurile pe care le intretinem in minte, carora le dam realitate si crezare, avem optiunea exceptionala de a sesiza imediat momentele in care ne conectam la ceva neplacut.

O multitudine de reactii posibile exprima experienta emotionala diferita pe care oamenii o au intr-o situatie aparent asemanatoare.

Aceasta arata ca nu este atat de important ce ni se intampla, cat cum reactionam la ceea ce ni se intampla. Experientele obisnuite devin astfel, surse pretioase de autocunoastere si imbolduri esentiale catre transformarea noastra in fiinte constiente si responsabile. Autoobservarea in relatia cu orice intamplare, eveniment, persoana sau lucru inseamna inca un pas catre lumina propriei constiinte.

„Drumul care duce spre noi insine duce in mod obligatoriu si spre ceilalti. Altfel nu se poate. Drumul care ne departeaza de lume ne departeaza si de noi insine.”

2 Responses to “Avem nevoie sa nu fim singuri”

  1. De fiecare data cand nu suntem singuri ne daruim inteligenta, experienta . momentele pe care le traim si le impartasim cu cei din jurul nostru.

  2. Exact, Paula :)
    In plus, a nu fi singur mai inseamna renuntarea la egoismul excesiv; si a iesi din “turn” pentru a fi parte de experienta, langa alta/alte parti; a darui si a primi dupa regulile vietii cu drum in sens-dublu; a accepta oglindirea, uneori neplacuta (fiindca pe cea placuta o adoram atat de mult).
    Oamenii “insula” au un univers greu de descifrat si pentru ei insisi. Cu cat mai mult incerci sa patrunzi in lumea lor, cu atat mai mult se simt vulnerabili si construiesc mai multe ziduri de aparare.

Leave a Reply