Am invatat

Am invatat ca indiferent cat de mult suferi,
Lumea nu se va opri in loc pentru durerea ta…

Am invatat ca nu poti face pe cineva sa te iubeasca,tot ce poti face este sa fii o persoana iubita…

Am învaţat unele lucruri în viaţă pe care vi le împărtăşesc şi vouă ! Am învăţat că nu poţi face pe cineva să te iubească. Tot ce poţi face este să fii o persoană iubită. Restul… depinde de ceilalţi. Am învăţat că oricât mi-ar păsa mie, altora s-ar putea să nu le pese. Am învăţat că durează ani să câştigi încrederea şi că doar în câteva secunde poţi să o pierzi. Am învăţat că nu contează CE ai în viaţă CI PE CINE AI. Am învăţat că te descurci şi ţi-e folosit farmecul circa 15 minute. După accea, însă, ar fii bine să ştii ceva.
Am învăţat că nu trebiue să să te compari cu ceea ce pot alţii să facă mai bine, ci contează ceea ce poţi să faci tu. Am învăţat că nu contează ce li se întâmplă oamenilor, ci contează ce pot să fac eu pentru a rezolva.

Am învăţat că oricum ai tăia, orice lucru are două feţe.
Am învăţat că trebiue să te desparţi de cei dragi cu cuvinte calde; s-ar putea să fie ultima oară când îi vezi.

Am învăţat că poţi continua încă mult timp după ce ai spus că nu mai poţi.
Am învăţat că eroi sunt cei care fac ce trebuie, când trebuie, indiferent de consecinţe.
Am învăţat că sunt oameni care te iubesc, dar nu ştiu s-o arate.
Am învăţat că atunci când sunt supărat am DREPTUL să fiu supărat, dar nu am dreptul să fiu şi rău.
Am învăţat că prietenia adevărată continua să existe chiar şi la distanţă. Iar asta este valabil şi pentru iubirea adevarată. Am învăţat că, dacă cineva nu te iubeşte cum ai vrea tu, nu înseamnă că nu te iubeşte din tot sufletul. Am învăţat că indiferent cât de bun iţi este un prieten oricum te va răni din când în când, iar tu trebiue să-l ierţi pentru asta.
Am învăţat că nu este întotdeauna de ajuns să fii iertat de alţii ; câteodată trebuie să înveţi să te ierţi pe tine însuţi. Am învăţat că indiferent cât de mult suferi, lumea nu se va opri în loc pentru durerea ta.

Am învăţat că trecutul şi circumstanţele ţi-ar putea influenţa personalitatea, dar că TU eşti responsabil pentru ceea ce devii. Am învăţat că dacă doi oameni se ceartă, nu înseamnă că nu se iubesc. Şi nici faptul că nu se ceartă nu dovedeşte că se iubesc. Am învăţat că uneori trebuie să pui persoana pe primul loc şi nu faptele sale.

Am învăţat că doi oameni pot privi acelaşi lucru şi pot vedea ceva total diferit.
Am învăţat că indiferent de consecinţe cei care sunt cinstiţi cu ei înşişi ajung departe în viaţă.

Am învăţat că viaţa îţi poate fi schimbată în câteva ore de către oameni care nici nu te cunosc.

Am învăţat că şi atunci când crezi că nu mai ai nimic de dat, când te strigă un prieten vei putea găsi puterea de a-l ajuta.
Am învăţat că scrisul ca şi vorbitul, pot linişti durerile sufleteşti.

Am învăţat că oamenii la care ţii cel mai mult îţi sunt luaţi prea repede…

Am învaţat că este prea greu să-ţi dai seama unde să tragi linie între a fi amabil, a nu răni oamenii şi a-ţi susţine părerile.

Am învăţat să iubesc ca să pot să fiu iubit.

63 Responses to “Am invatat”

 1. Mizantrop, insingurat, egoist, oricum ar fi fost… l-as fi iubit chiar si numai pentru Acest text… imposibil sa nu te cutremure…

 2. [...] octavian paler Am invatat [...]

 3. Un intelectual veritabil, un istoric, un scriitor si un lider cultural, un om de valoare al ROMANIEI si al ROMANILOR, oricarui om ii pot ajunge la suflet scrierile acestui mare om, cel putin asta cred eu. ”Am invatat” face parte atat sufletului meu, cat si al altor poate milioane de suflete. MULTUMIM OCTAVIAN PALER.

 4. Orice lucru are doua fete spune tot

 5. ff adevarata poezia:)..si frumoasa:)

 6. Nu e om care să nu fi învăţat pe pielea lui măcar un lucru din cele de mai sus.

 7. poezia asta ne-a proiectat-o decanul la inceputul facultatii, chiar la deschidere. ei bine, dupa 20 de minute de recitare, toti cei 800 de oameni din amfiteatru aveau lacrimi in ochi, mai ales decanul.

 8. Too true!

 9. sunt dureros de adevarate toate…

  In care carte a lui Octavian Paler se gaseste partea publicata aici? Multumesc!

 10. pling de cate ori citescce-a scris.mi-am pierdut baiatul intrun accident si acum simt cata profunzime si cat adevar e in ceea ce scrie.e un adevar si e atat de dureros,dar numai cand pierdem realizam

 11. [...] urmarit recent un reportaj – in memoriam – Octavian Paler. Ne explica atat de simplu prostratia, indolenta de care dam dovada. A plecat si el dintre noi, [...]

 12. ffffffffff tare…imi place…

 13. A iubi fara sa ai asteptari pare uneori peste puterea omeneasca…Dar ajungand sa ai aceasta capacitate de a iubi, neconditionata, vei ajunge nu doar sa-i faci pe cei de langa tine fericiti, ci chiar sa simti tu dragostea lui Dumnezeu.

 14. Extraordinar . . .

 15. Foarte multi ne regasim in randurile de mai sus. Extraordinr.

 16. tot ce a scris e UN LEAC AL SUFLETELOR NOASTRE…e sublim………citesc cu placere si emotie de fiecare data………

 17. O sa va spun povestea

 18. Divina si foarte adevarata!Chiar ma face se reflectez asupra unor lucruri…

 19. Minunat…Nu mai am cuvinte…

 20. toti ne regasim in aceste versuri..oare de ce? Pentru ca toti simtim la fel, toti vrem sa nu mai existe ura si vrem sa invatam din greseli. Dar nu este posibil totdeauna oamenii se vor razboii intre ei tot timpul cineva va dori superioritate fata de mine si de tine. E foarte frumoasa da oare am invatat ceva din ea?…dar cum sa invatam ceva ce deja noi stim?… . Fratilor trebuie doar sa credem sa aplicam in viata de zi cu zi oricat de multe sacrificii ar cere, pentru ca in final cand timpul se va scurge si va fi prea tarziu ne vom aminti aceste versuri si vom spune cu lacrimi pe obraz ” Am invatat….”

 21. Cred ca toti cei care iubim si admiram ce a scris Octavian Paler o facem pentru ca ne regasim in randurile scrise de el, pentru ca avem senzatia ca le-am fi putut scrie chiar noi, sau ca ne apartin.

 22. “După accea, însă, ar fii bine să ştii ceva.”
  te rog corecteaza si inlocuieste “fii” cu “fi”, e pacat sa se strecoare greseli printre aceste randuri minunate.

 23. splendid chiar imi reflecta aproximativ intamplarile din viatza mea :( respect ! :(

 24. Am simtit un gol in suflet cand am citit aceasta poezie…atat de frumoasa si totusi atat de dureroasa…pacat ca noi nu stim sa apreciem ce avem langa noi…luptam toata viata pentru fericire o cautam toata viata dar niciodata nu o gasim pe deplin pentru ca noi uitam cat a suferit si Iisus pentru noi si nimeni nu s-a-ndurat de el,uitand ca el platea pentru noi…Eu pot spune azi ca nu sunt fericita si e foarte greu…sa nu ai pe nimeni langa tine…nici o alinare…poezia aceasta ma reprezinta perfect

 25. Am invatat ca doi oameni nu vor fi niciodata fericiti impreuna, daca nu sunt fericiti mai intai, cu ei insisi!

 26. Embla…e corect scris fii…tot timpul trebuie sa se trezeasza vreun destept…

 27. nu am cuvinte exprimabile pentru aceasta poezie….stiu doar ca am de gand sa i_o dedic unei persoane…fosta prietena…aceasta poezie de ziua ei…stiti cum e certuri…prietenii adevarate….am invatat ca pot cere eu iertarea…si atunci cand nu sunt eu vinovata…defapt lupt pentru a_i demonstra ce este prietenia…desi…am facut tot ce mi_a stat in putinta pana acum….dar asta este….am sa lupt…sper sa functioneze…

 28. Sublim. Si atat de adevarat. Cutremura, doare si … deschide ochii.

 29. o realitate cruda la care ar trebui sa reflectam….
  nimic nu e intamplator……mi-ar fi placut sa citesc despre Octavian Paler cand eram eleva…dar si azi ma bucur sa -i citesc poeziile….m-a fascinat prezenta lui ..vocea calma …cu care rostea adevaruri stiute de noi toti ….dar nerostite asa cum Domnia Sa o facea….

 30. Extraordinar, fara cuvinte…. mi-au dat lacrimile..

 31. Dincolo de aceste poezii,carti si O.Paler ca om,ii rog pe cei care administreaza site-ul sa corecteze toate greselile gramaticale strecurate precum si asezarea in pagina…altfel e laudabil ca acest site exista si noi cei care am avut norocul sa fim contemporani cu acest minunat om,mai poposim cu piosenie in fata creatiei dumnealui…

 32. Cojy, multumim pentru cele semnalate de tine.
  Speram ca peste doua sau trei luni sa reorganizam site-ul si sa eliminam astfel diferitele greseli.
  Toate cele bune :)

 33. Pentru rox. Nu e bine “fii” . embla are dreptate, nu face pe desteapta.
  Mai studiaza gramatica limbii romane.
  Se scrie: “ar fi” , “va fi” si nu ar fii sau va fii

 34. in anii tineretii mele, scrierile tale au constituit medicamentele care imi vindecau ranile sufletului.. nu te-am uitat si iti multumesc post mortem ,pentru tot ce ai reusit sa ne transmiti… Parasind tara, te-am purtat cu mine…scrierile tale ,balsamul suferintei… am fost mindra cind am putut vorbi unor straini sensibili ca sufletul rominului care a ramas inca curat, de tine!Am visat toata viata sa te intilnesc, sa ma ingenunchez in fata celui mai iluminat roman, OCTAVIAN PALER.Grazie di existere!Perche ancora sei vivo nei nostri cuore!

 35. rox, on March 16th, 2010 at 10:38 am Said:
  “Embla…e corect scris fii…tot timpul trebuie sa se trezeasza vreun destept…”
  Nu te supara, dar chiar are mare dreptate… Nu stiu in ce vremuri ati apucat voi sa invatati gramatica limbii romane, dar…:-??

 36. adevarat! am tot citit si-am sa mai citesc aceste randuri, pana probabil le voi fi invatat pe de rost fara sa vreau…

  @elena: subscriu. Embla are dreptate! In contextul respectiv se scrie cu un singur “i”.

 37. Chiar am invatat ceva din randurile astea…superb, intr-adevar fara cuvinte. Octavian Paler…suntem mandri ca suntem romani! Ar fi mai bine daca am aprecia acesti oameni minunati cand ii avem inca in viata!

 38. fantastic…spusele li ma cutremura

 39. daca am gandi toti ca el …
  nuti dai seama ce ai pana nu pierzi…

 40. @Rox şi toţi ceilalţi…
  Se scrie corect “ar fi”, cu un singur “i”. Nici eu nu ştiu când sau unde aţi făcut şcoala, dar nu e prea frumos să spuneţi despre ceilalţi că sunt proşti în timp ce voi sunteţi cei mai deştepţi.

  Poate site-ul ăsta vă va ajuta un pic: http://diacritica.wordpress.com/2009/01/02/fi-fii-cand-se-scrie-fi-cu-2-i/

 41. Deci pe bune, stergeti articolul daca nu sunteti in stare sa scrieti corect. @Rox, lasa-te de postat unde nu stii.

 42. De necrezut!!! Trebuia sa se nasca mai tarziu…fara cuvinte!!!!

 43. La cei 18 ani ai mei (viață lungă, nu glumă ;) ) ), ochii mei citesc de fiecare dată, ca o sugativă “performantă”, ceea ce scrie acest mare om pe care, în mea aș vrea sa-l asez printre parinti. Efectiv, cand citesc, simt cum creste o floare superba in mine, in fast motion… si cum din suflet ajunge in cap(dar asta putin mai greu decat la treaba cu fast motionu’ :) ) )… poate ca asta inseamna ca il iubesc pe acest OM.
  Asa ca, sper sa am o intreaga viata in care SA INVAT !…

 44. Îmi cer scuze ! “…în viața mea aș vrea să-l așez printre părinți.”

 45. Nu credeam să-nvăţ a muri vreodată;
  Pururi tânăr, înfăşurat în manta-mi
  Ochii mei nălţam visători la steaua
  Singurătăţii.

  Când deodată tu răsărişi în cale-mi,
  Suferinţă tu, dureros de dulce…
  Pân-în fund băui voluptatea morţii
  Nendurătoare.

  Jalnic ard de viu chinuit ca Nessus,
  Ori ca Hercul înveninat de haina-i;
  Focul meu a-l stinge nu pot cu toate
  Apele mării.

  De-al meu propriu vis, mistuit mă vaiet,
  Pe-al meu propriu rug, mă topesc în flăcări…
  Pot să mai renviu luminos din el ca
  Pasărea Phoenix?

  Piară-mi ochii tulburători din cale,
  Vino iar în sân, nepăsare trista;
  Ca să pot muri liniştit, pe mine
  Mie redă-mă!
  (Mihai Eminescu – Odă în metru antic)
  minunatul d-l Paler-a invatat totul; a urcat GOLGOTA
  d-l m. eminescu -NU CREDEA dar a invatat a muri-ce filozofie ce OM ! ,OAMENII lui D-zeu!
  Ioana Iancovici: E o arta de si O filozofie de a trai !
  Ioana Iancovici: DE A NE DUCE CRUCEA !

 46. Odă în metru antic
  Nu credeam să-nvăţ a muri vreodată;
  Pururi tânăr, înfăşurat în manta-mi
  Ochii mei nălţam visători la steaua
  Singurătăţii.

  Când deodată tu răsărişi în cale-mi,
  Suferinţă tu, dureros de dulce…
  Pân-în fund băui voluptatea morţii
  Nendurătoare.

  Jalnic ard de viu chinuit ca Nessus,
  Ori ca Hercul înveninat de haina-i;
  Focul meu a-l stinge nu pot cu toate
  Apele mării.

  De-al meu propriu vis, mistuit mă vaiet,
  Pe-al meu propriu rug, mă topesc în flăcări…
  Pot să mai renviu luminos din el ca
  Pasărea Phoenix?

  Piară-mi ochii tulburători din cale,
  Vino iar în sân, nepăsare trista;
  Ca să pot muri liniştit, pe mine
  Mie redă-mă!
  (Mihai Eminescu – Odă în metru antic)
  dl M.Eminescu -a invatat a muri ;Ce filozofie ce OM ! Minunatul dl Paler A INVATAT;a urcat GOLGOTA !
  E o arta si O FILOZOFIE de a trai !
  DE A NE DUCE CRUCEA ! E o misiune !….

 47. mi-au dat lacrimile cand am citit!

 48. tot din ce a scris este fffffff adevarat

 49. Am invatat ca dragostea iti poate fi luata intr-o clipa. Am invatat ca oamenilor le place sa primeasca iertare dar nu le place sa ierte. Am invatat ca zambetul unei fiinte iubite te poate intoarce din iad. Am invatat ca daca fiintele iubite nu te vor aproape iadul poate fi vazut ca mierea. Am invatat ca nu curatam, ci adunam tot praful din viata noastra ca sa ne poata hrani ura. Am invatat ca manerul cutitului din inima ta poate fi tinut de cel ce spune ca te-a iertat. Am invatat ca o imbratisare e mai importanta decat lumina soarelui. Am invatat ca viata fara dragoste nu se numeste viata. Am invatat ca nu vreau sa ii ranesc pe cei dragi.

 50. Am invatat ca toate astea nu ar m-ai fi fost daca nu existau banii si conducatorii lumii.(Am invatat manipularea)

 51. A fost un mare care ne-a dat o lectie despre viata in acest text, extraordinar de frumos, maiestuos, maret … multumim ca ati existat intre noi.

 52. e minunat si trist de adevarat!E un dar sa poti vedea si accepta realitatea personalitatii noastre !Ptr .mine Paler este o sclipire intr-o lume intunecoasa!

 53. o adevarata capodopera, am ramas fara cuvinte

 54. o adevarata capodopera, am ramas fara cuvinte…

 55. foarte frumos………..

 56. E totul adevarat ce a invatat Octavian Paler,doar cind ajungi la asa virsta ca el,iti dai seama cit de important e ceea ce ai invatat…

 57. cu lacrrimi in ochi citesc si reflectez la tot ceea ce a scris.. am invatat si tot mai invat din cuvintele lui.. multumesc octavian!!!

 58. un om care a stiut sa puna in fraze ceea ce se intampla in sufletul unui om…ar fi bine ca fiecare din cei ce citesc acest text sa se regasesca in el…asta ar insemna ca a invatat ceva…el a scris ceva ce noi am trait,dar nu stiam cu ce am ramas….extraordinar

 59. [...] internetul mai mult decat oricand. Nici nu stiu ce caut, dar caut… Si l-am regasit pe el aici. Si-am recitit pe nerasuflate invataturile lui. Si-am realizat cu tristete ca si eu am invatat ceva [...]

 60. [...] cel putin catalizator pentru decizii mai intelepte.  Asa ca, in aceasta iarna, am decis sa invat mai multe despre oamenii dragi mie si sa petrec mai mult timp cu ei. Pentru ca sunt minunati exact [...]

 61. respect pentru domnu Octavian Paler cateva descrieri mi s-au intamplat

 62. [...] vă invit să vă uitați pe site și să citiți câteva rânduri revelatoare.  Mai jos am atașat un colaj care conține același [...]

 63. Am o nelamurire: de ce poezia “I`ve learned ” de Kathy Kane Hansen (1971) este aproape identica cu “Am invatat” de Octavian Paler?

Leave a Reply