Alegem soarele

“- Intr-o zi, Galilei, pamantul se va invarti nu numai cu mormintele noastre si cu cenusa pe care au raspandit-o inchizitorii in lume, ci si cu mormintele lor. Si atunci, ceea ce conteaza este ce vor tine minte oamenii.

- Si ce crezi ca vor tine minte despre mine ?

- Ca ai abjurat. Si ca ai soptit dupa aceea eppur, si muove.

- Trebuia sa strig ? Acest strigat ar fi aprins rugul.

- Ai dreptate. Dar trebuie sa alegem totdeauna ceea ce e adevarat.

- Eu am ales viata. Exista ceva mai adevarat ? Greselile mele nu m-au dezgustat de viata. Si mi-ar place ca lumea sa tine minte adevaratul motiv pentru care am fost judecat de inchizitori. Ei au stiut ca nu fac parte din randul calailor. Si ca, sustinand ca pamantul se invarte, am spus in acelasi timp ca el nu apartine calailor, ci acelora care-l facsa infloreasca. As vrea ca lumea sa tina minte ca Inchizitia m-a suspectat de prea multa dragoste. Am devenit suspect din clipa cand am inceput sa cred ca oricine nu e in stare de iubire constituie o primejdie pentru ceilalti. Cand si-au dat seama ca acesta iubire e religia mea. Si ca lumina care imi dogoreste obrajii este pentru mine Dumnezeu. In fond, soarele apune la fel de frumos pe un camp plin de cadavre intr-un razboi. N-as puea alege numei soarele care apune pe o campie, uitand cat sange imbiba pamantul ?

- Nu vei putea alege, Galilei, niciodata numai soarele, desprins de ceea ce lumineaza. Si daca nu esti de partea celui ucis, vei fi de partea celui care ucide.” ~ Apararea lui Galilei

Noi ce alegem ?! Ceea ce e adevarat sau acel crez al acestui veac numit minciuna ? Suntem condamnabili pentru ca multi dintre noi ne multumim cu statulul de calau ? Calau al deceniilor viitoare precum si a celui prezent. Alegem gogosile ca la urma sa zicem eppur, si muove.

Indiferent de ceea ce alegem suntem supusi opinie publice, ceea ce tin minte oamenii. Singura problema este ca deseori adevarul e contrafacut, iar noi suntem nevoiti sa-l cautam, daca dorim.

Adevarul este pretutindeni, dar nu-l recunoaste decat cel care-l cauta.”Nicolae Iorga

One Response to “Alegem soarele”

  1. “Adevărul, care oricum ne este refuzat, e mai puţin important decît dragostea, pe care urmează abia s-o pierdem.” zicea dragul meu (inca unul) Nichita Stanescu.
    La adevar, ca si la dragoste de altfel, se ajunge decojindu-te foaie cu foaie, precum ceapa…de caracter, de personalitate si de pre-judecati…

Leave a Reply