Avem nevoie de Don Quijote!

“…dacă ar fi după mine, aş aşeza pe soclul masiv de marmură roşcată, pe care acum îşi fac siesta ciorile, o statuie a lui Don Quijote, în armura lui caraghioasă şi solemnă, cu lancea în mână, gata de atac. Şi nu te grăbi să te încrunţi. Am argumente. Mă tem că negaţiile şi dezamăgirile ne-au adus foarte aproape de punctul unde înclini să consideri idealismul o prostie şi ne-ar trebui o reîmprospătare a iluziilor. Pe deasupra, Don Quijote ne-ar putea ajuta, am impresia, să ne analizăm mai bine defectele.

Operaţie absolut capitală, cred eu, dacă vrem să pricepem ce se întâmplă cu noi. În atmosfera încărcată de ura care ne otraveşte viaţa, azi, capacitatea lui Don Quijote de a iubi are multe şanse să pară un miracol şi să ne pună, în consecinţă, pe gânduri… ” -  Don Quijote în Est

Avem oare nevoie de un idealist care să ne conducă? Avem noi, oamenii secolului 21, nevoie de un nebun care să ne spună ce să facem? Avem nevoie de cineva care vede dincolo de aparenţe, şi trece de rangul social al Dulcineei văzând-o ca pe o prinţesă?

Nici nu aveţi idee cât de mult… Cât de mult lipseşte acest dram de ţăcăneală într-o lume pe cât de calculată pe atât de instabilă psihic. Avem nevoie de un model precum Quijote. Avem nevoie de o escapadă din monotonie. Avem nevoie să dansăm pe stradă ca în filme şi să râdem cât mai des.

Iar dacă cineva se răscoală împotriva realităţii dumneavoastră, n-aveţi decât să-l citaţi pe Cervantes: Fiecare este cum l-a lăsat Dumnezeu, şi, adesea, şi mai rău. (Don Quijote, 1605 – 1615)

8 Responses to “Avem nevoie de Don Quijote!”

  1. Un articol foarte bun! :)

  2. “Avem nevoie de Don Quijote. Avem nevoie sa ne folosim de iluzii ca de un drog si cu ajutorul lor sa facem suportabila realitatea cand ea este prea dura.
    Dar Don Quijote este atat de sincer cand se minte incat ceea ce pentru noi pare o minciuna, pentru el este unicul adevar.”

  3. Asa e, Gabi :) .

  4. Don Quijote se asemeana cu Iisus in crestinism in ultima parte a vietii sale.

  5. Don Quijote si iisus au ambii o putere inimaginabila de a iubi chiar si in fata `morilor de vint`.Cu siguranta avem nevoie de un idealist care sa ne conduca.Daca am ride mai des si mai ales avem nevoie sa dansam ca in filme, vorba Marelui Maestru.

  6. Din fericire il avem pe Don Quijote. Ni l-a daruit Dan Puric. Gabi, Don Quijote nu minte, el doar iubeste deplin!

  7. nu trebuie pierdut din vedere ca a fost gandit drept un personaj de satira la adresa cavalerilor vremii. cu toate astea, el s-a desprins din filele lui cervantes si si-a luat zborul in lumea ideilor proprii. s-a revoltat impotriva creatorului sau si renascut la nivel metempsihotic, asa incat emana energie naiva de o delicatete frageda, ce se gaseste ascunsa in fiecare dintre noi.

  8. Cine este personajul Andrei cu care corespondează dl. Paler în “Don Quijote în Est”? Care este numele său complet, câți ani are, care este povestea sa? Este un personaj real sau unul imaginar?

Leave a Reply