Tara de oameni singuri (II)

(…) Mai exista, oare, in Romania “modele” autentice? “Ratingul” dupa care se conduc televiziunile ma scuteste, cred, de un raspuns. Care nu poate fi decat devastator si demoralizant. Si ce mai inseamna, oare, “patriotismul” pentru milioanele de romani care se simt din ce in ce mai singuri?

Mi se reproseaza mereu ca nu ofer “solutii”. Dupa parerea mea, nu exista decat doua. Prima: Scapa cine poate! Pentru solutia aceasta ne sunt indispensabili “optimistii”, deoarece ne ajuta sa fim egoisti si cinici. A doua: Ar fi o mare sansa sa intelegem, in sfarsit, ca lehamitea e utila doar celor care au provocat-o. Dar nu sunt prea optimist eu insumi? ”

Octavian Paler, articol publicat in Cotidianul, 22 mai 2006

8 Responses to “Tara de oameni singuri (II)”

 1. Nu mai exista patriotism de mult…si nici modele autentice..doar nu o sa-l consider pe Guta un model sau pe ceilalti ,,barosani,,care isi fac vile pe banda rulanta si schimba masinile in fiecare luna….sfidare la adresa celor care abea au cu ce sa supravietuiesca …dar lor nu le pasa decat sa o duca ei bine

 2. Maestrul spunea bine…,,imi iubesc tara cand nu ma uit la televizor si cand nu ies afara,,…avem tara frumoasa,pacat ca e populata

 3. Partial, de acord. Intr-adevar cam greu de gasit modele autentice la noi, iar patriotismul e substantial diminuat in ultima perioada.
  In continuarea citatului dat de tine, se spunea ca nu putem insa sa traim in afara aceste realitati, complet independenti de ea. Iar, poate daca vrem sa schimbam ceva, ar trebui sa incep cu noi, si nu cu cei din jur. :)

 4. […] Tara de oameni singuri (II) […]

 5. Gabi, te felicit pentru ceea ce faci.
  Iarta-ma, mi-am permis (in blogul meu) sa fac trimitere le blogul tau, nu puteam trece nepasator.
  Ceea ce faci este extraordinar.
  Felicitari.
  In fata marelui om, cuvintele mele se sfiesc sa prinda forma.

  Toate cele bune si succes

 6. anonimpamantean,
  Te rog sa nu te superi, dar ai facut o confuzie in ce priveste apartenenta site-ului.
  Este un site in memoria lui Octavian Paler, gandit si realizat de Andrei Rosca. Adela e la fel de meritorie in ce priveste articolele sale.
  Iti multumim ca ne citesti si ca ai pus link pe blogul tau.
  Te mai asteptam cu aceeasi caldura.

 7. Am citit cu emotie… ma gandeam ca veti fi suparati.
  Imi pare rau ca am facut acea eroare, o voi corecta.
  Va multumesc si va doresc numai bine.

 8. Anonimpamantean, ne bucura ca ne citesti, multumim pentru link.
  Te mai asteptam! :)

Leave a Reply