Iluziile mediocre nu au nicio scuză

Scriu o carte despre conferinţele pe care le ţin moliilor din camera mea

- Dacă ar fi să facem o proiecţie, credeţi într-o reaşezare a României pe un făgaş normal? Există un viitor?

- Ca să fiu sincer până la capăt: mă feresc să vă dau un răspuns ca să nu vă dau un răspuns foarte rău!…

- Aţi debutat cu un volum de poezii, mai scrieţi poezii?

- Nu mai scriu poezii. Scriu o carte care acum se cheamă “Calomnii mitologice” pe care sper să o termin până prin toamnă, dacă bolile mele îmi vor permite să scriu aşa cum vreau. E o carte în care încerc să mă despart de tonul meu mai elegiac din ultimele două cărţi. Adoptând un ton tot sincer, dar apelând la o tendinţă care, undeva, în adâncul meu, există… Tendinţa de a mă autopersifla, de a mă ironiza singur, de-a mă lua peste picior. Această carte are următorul subtitlu: “Fărâme din conferinţe nerostite”. Sunt nişte conferinţe pe care nu le ţin în public, e o joacă evidentă, vă daţi seama. Dar eu mă joc serios. Sunt conferinţe pe care le ţin moliilor din camera mea.

- Aveţi literatură de sertar, lucruri care să fie publicate eventual după plecarea dumeavoastră?

- Nu pun niciun preţ pe posteritatea mea! Nu îmi fac niciun fel de iluzie în legătură cu asta şi chiar nu vreau să umble nimeni prin hârtiile mele.

- şi totuşi, ce sfaturi aţi da unui tânăr care astăzi porneşte în viaţă?

- Un tânăr trebuie să fie impertinent! Dar impertinent la modul frumos, la modul superior, cu alte cuvinte, să aibă iluziile chiar imposibile şi să nu se trezească în situaţia în care sunt eu astăzi. Situaţia în care nu mi-am permis unele iluzii pe care poate meritam să le am. Stiţi că e foarte grav să ai dezamăgiri la gândul că nu ţi-ai permis nişte iluzii… E foarte neplăcut! Dimpotrivă, e foarte plăcut când constaţi că ai dezamăgiri pentru că ai avut iluzii prea mari în legătură cu tine, cu ceea ce aşteptai de la viaţă. Iluziile mediocre nu au nicio scuză. Destinele mediocre au scuze. Istoria, întâmplările, multe

- Domnule Octavian Paler, vă mulţumesc foarte mult şi vă urez “La mulţi ani”!

- şi eu dumneavoastră.

Interviu publicat in Adevarul, 1 iulie 2006

One Response to “Iluziile mediocre nu au nicio scuză”

  1. “Iluziile mediocre nu au nicio scuză. Destinele mediocre au scuze.”
    Caut de ceva vreme, prin cele cîteva volume semnate Octavian Paler pe care le deţin, însă din nefericire nu găsesc, acea afirmaţie a Maestrului în care zicea ceva de genul că o viaţă a unui om nu se măsoară prin ceea ce a realizat, ci prin ceea ce a dorit, prin iluziile, prin visele avute. Posibil să fie în “Un om norocos”.
    Mi-ai pregătit, ca să zic aşa, Adela, “terenul” pentru mâine… ;) Iată ce înseamnă ca oameni ce nu se cunosc, ce nu s-au văzut în viaţa lor, să gândească la fel, să viseze la fel, datorită doar, poate, aceluiaşi maestru. Să se apropie. Să iluzioneze la fel…
    Suntem nişte oameni… norocoşi…

Leave a Reply